Hjemmemonitorering er centralt i Hospital Hjemme-løsningen

 
Hjemmemonitorering er centralt i Hospital Hjemme-løsningen
18. September 2014
Ved hjælp af sensorer, kameraer og digitale sundhedsdata vil borgere i forsknings- og udviklingsprojektet Hospital Hjemme blive monitoreret tæt. Den tætte overvågning er en del af planen for at indlægge patienter i deres eget hjem.

Det konsortium, som i foråret 2014 blev udvalgt til at levere den samlede løsning til projektet Hospital Hjemme, løfter nu sløret for nogle af de teknologier og procedurer, der skal sikre, at det bliver muligt at indlægge ældre, akutte medicinske patienter i eget hjem. Claus Kjærgaard Andersen er Senior Architect i Systematic og står sammen med ANYGroup bag softwaren i løsningen. Han forklarer patientforløbet sådan her:

 

- Når patienten (der skal udlægges i eget hjem, red.) sendes hjem med Falck, følger der en projektsygeplejerske med. Hun har udstyret med, der skal sættes op hos borgeren, som muliggør en sikker indlæggelse. Det første, hun gør, er at sætte en hub til en stikkontakt, hvorefter hun kan gå i gang med at foretage målinger på patienten. Når patienten er blevet tjekket af projektsygeplejersken møder et vikarbureau op, der skal være til stede de første 8-12 timer. De sætter sensorer op og får alt udstyret installeret, forklarer Claus Kjærgaard Andersen.

 

Effektive sensorer

Når en patient bliver udlagt i eget hjem, vil der blive opsat sensorer i køkkenet, ved sengen, i badeværelset og ved hoveddøren. Det er ANYGroup som leverer hardwaren. Sensorerne vil give en alarm, hvis patienten forlader hjemmet, falder eller hvis et andet uheld skulle ske. Alarmen bliver sendt til Odense Universitetshospital (OUH), der hurtigt kan reagere på den.

 

- Hvis OUH får en alarm om, at en patient er faldet, så kan de aktivere de kameraer, der er blevet sat op i patientens hjem, og de kan hurtigt tilkalde hjemmeplejeren, fordi de kan se, hvad der er galt. Vi kan herved tilbyde en tryghed, der svarer lidt til, at sygeplejersken kigger ind af døren til en patientstue for at se, om alt er okay, fortæller Claus Kjærgaard Andersen.

 

Sensorerne vil være delt i to niveauer, som skelner mellem, om patienten er alene, eller om der er pårørende, besøgende eller plejepersonale til stede. På den måde undgår man, at alarmen går unødigt, som hvis der havde været det samme "alarmberedskab" hele tiden. Det højeste niveau for alarmen er derfor, når patienten er alene hjemme, mens det kan sættes ned, når personale eller pårørende er til stede i hjemmet.

 

Spændende opgave

Projektets omfang og kompleksitet er en interessant udfordring for Systematic og ANYGroup men også den største drivkraft og motivation for, at virksomhederne har givet sig i kast med et projekt af denne kaliber.

 

- Det lød som et rigtig, rigtig spændende, men nærmest umuligt, projekt, da vi blev præsenteret for det første gang af Geriatrisk Afdeling på OUH. Vi gik så hjem og så på, hvad vi havde af idéer til at løse opgaven. Og det lykkedes at udarbejde en løsning, der kan fungere, fortæller Claus Kjærgaard Andersen.

 

For Systematic og ANYGroup har opgaven med at udvikle ny velfærdsteknologi og afprøve telemedicinske løsninger i dette udviklingsprojekt været vigtigere end det økonomiske incitament. Det økonomiske budget dækker udelukkende de udgifter, der er i forbindelse med den teknologiske del af projektet. Alligevel ser de to konsortiepartnere en gevinst ved at være med i samarbejdet.

 

- Hvad vi lægger af undervisning og timer, det kommer til at koste. Men det her er vores måde at vise, at vi er en seriøs spiller på det telemedicinske marked, fortæller Claus Kjærgaard Andersen.

 

Forsknings- og udviklingsprojektet Hospital Hjemme ville oprindeligt være begyndt med at udlægge de første patienter i eget hjem i begyndelsen af oktober 2014, men fordi OUH har gang i flere projekter med samme type patienter, er starten på Hospital Hjemme blevet skubbet til januar 2015.

 

For yderligere information

Har du spørgsmål til teknologien bag løsningen kontakt Claus Kjærgaard Andersen, Senior Architect i Systematic, T. +45 4056 3563, claus.kjaergaard.andersen@systematic.com.

 

Har du spørgsmål til selve projektet kontakt Anette Tanderup, læge på Geriatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital, OUH, T. +45 6541 4601, anette.tanderup@rsyd.dk.

 
Contact PersonClaus Kj. 
                Andersen

Claus Kj.  Andersen

Senior Architect


Systematic

Email:  LOADEMAIL[claus.kjaergaard.andersen]DOMAIN[systematic.com]